Chindongo minutus

Автор | 09.12.2021
Chindongo minutus, male

Chindongo minutus, самець

Chindongo minutus, female

Chindongo minutus, самиця

Цей самостійний вид умовно утворює невелику видову групу (‘Minutus-Gruppe’), що складається з кількох геоваріантів (чи видів?), дуже мініатюрних, але дуже агресивних та швидких цихлід.

Представники цього виду цихлід зустрічаються в західній частині озера Малаві (Малаві) у водах затоки Нката, на березі якої знаходиться великий населений пункт Нката Бей. Цілком ймовірно, що область поширення цього виду набагато ширша і простягається далі на північ від затоки Нката (бачили в бухті Ліон). Є повідомлення, що цей вид спостерігався навіть у північно-західній частині озера Малаві у водах біля острова Читанде.

Як вже зрозуміло з назви виду, ці мініатюрні цихліди мають бійцівський характер і блискавичну реакцію. Незважаючи на свої невеликі розміри, вони патрулюють свої угіддя активно та ефективно, особливо агресивно атакують інші види з групи ‘Мбуна‘, які запливають у їхні печери. Як правило, займають невеликі ущелини і печери в скелях або між ними, віддаючи перевагу скальним біотопам вільним від осадових відкладень. Можливо, що саме ‘чистота’ біотопу є поясненням того факту, що всі Pseudotropheus minutus мають схожий колірний малюнок, незважаючи на широку сферу поширення.

Нерестові ділянки, які охороняють самці, не перевищує в діаметрі 80 сантиметрів, причому нерестові місця сусідів самців ніколи не прилягають один до одного, а знаходяться на шанобливій відстані. Нерест відбувається лише у печері самця.

Самки ведуть відокремлений спосіб життя, але іноді зустрічаються і у складі невеликих, щільних груп, мабуть для спільного пошуку їжі. Нерідко самки показують колірний малюнок схожий із самцями.

Загальними відмітними ознаками для цієї маленької видової групи є чорна, субмаргінальна смуга на спинному плавнику та чітка вертикальна смугастість. Більшість геоваріантів мають блакитне або синє основне забарвлення корпусу з темною вертикальною смугастістю, у меншій частині геоваріантів корпус (або тільки верхня половина) пофарбований в оливковий колір з більш тонкими, темними, вертикальними смужками.

У Chindongo minutus рот більш подовжений і вужчий, ніж у Chindongo sp. minutus (Tanzania).

Харчуються переважно пухкими водоростями скельних обростань. Мають маленький рот, за допомогою якого витягують водорості зі скельних обростань, нагадуючи за технікою живлення представників роду Labidochromis, проте на відміну від останніх несуть 2-х вершинні зуби на підковоподібній щелепі.